Wat is een cross?
Een cross – of veldloop – is een hardloopwedstrijd over onverhard terrein. Doorgaans zijn er verschillende soorten ondergrond, zoals zand, aarde en gras. Meestal is in een crossparcours ook hoogteverschil opgenomen. Als het parcours een verharde weg kruist, ligt daarop een mat of zand. Dit is zodat je hier overheen met cross-spikes kan lopen.

Cross-spikes
Spikes zijn schoenen met ‘spijkers’ eronder. Deze ‘spikepuntjes’ zijn voor extra grip. Vergelijkbaar met spikes op de atletiekbaan. Cross-spikes zijn wat soepeler en zachter en hebben langere spikepuntjes om dieper in de grond te grijpen. Cross-spikes zijn aan te raden bij een cross. Lopen op gewone hardloopschoenen kan ook. Het liefst wel met iets meer profiel, zoals trailschoenen. Ook bijvoorbeeld (oude) hockeyschoenen zijn geschikt.

Cross-parcours
Voor een crosswedstrijd wordt doorgaans een parcours uitgezet van rondes die meerdere keren gelopen worden. De totaal afstand van een crosswedstrijd varieert, maar is voor senioren zo 6 a 9 km. Voor de jongste hardlopers en de korte cross is de afstand max. 2,5 km.

Verschil met mudruns
Ze lijken op elkaar, maar er zijn verschillen. Bij een mudrun en obstakelrun’s zijn grote obstakels opgenomen. Bijvoorbeeld een sloot, of een muur of rek om overheen te klimmen. Dit soort obstakels kom je bij de cross niet tegen. Daarnaast zijn mudruns meestal in de zomer en is de cross in de herfst en winter.

Verschil met trailrunning
Een trailrun is ook over een onverhard parcours, maar gaat over een lang parcours en loop je dus geen ronden. Je hebt kortere wedstrijden van 10 km tot 17 km maar ook 40 km tot meer dan 100 km.

 


line