15 december 2019

De 17e editie van de Amsterdamse Boscross, was een memorabele. Door de hevige regenval van de laatste dagen, lag het parcours na de eerste lopers al snel vol modder. De wedstrijden waren dan ook bijzonder zwaar. Tom Hendrikse won de Elite Lange Cross. “Dit is tenminste een echte cross, prachtig”, sprak de jonge atleet uit Assen, na afloop.

Mannen Lange Cross

Hendrikse was van plan om pas na de eerste ronde te gaan versnellen. Hij sloeg echter al bij de eerste passage van de Ajax-heuvel een gat en gaf zijn voorsprong niet meer weg. “Er liep heuvel op heel lang een jonge teckel met me mee”, vertelde Hendrikse verbaasd achteraf over de aanwezige viervoeter.

Ook de nummer drie, Tim Pleijte, kijkt terug op een geslaagde editie: “Ik vind dit een van de leukste crossen.”, sprak de atleet uit Vlissingen. Pleijte lag lang vijfde, maar kon in de laatste ronde nog veel goedmaken en finishte uiteindelijk als derde achter Cameron Milne.

Vrouwen Lange Cross

Ook bij de vrouwen was het spannend. Diane van Es, vorige week nog 11e U23 bij de EK Cross, ging er met de winst vandoor. Daarachter finishten Marijke de Visser. Anne Luijten finishte verrassend als derde. “Gekkenhuis” , zei Luijten, “maar daardoor wel erg leuk. Ik kom volgend jaar zeker terug.

Mannen Korte Cross

De finish van de mannen korte cross was ronduit spectaculair. Een groep van 10 atleten deed bij de laatste 400 meter nog mee voor de winst en kwam met hoge snelheid op de finish-arena afgestormd. Bij de laatste bocht werd duidelijk dat Tom de Gelder er met de winst vandoor zou gaan. Jeroen Bakker werd uiteindelijk tweede, vlak voor Kevin Viezee, die als nummer drie eindigde.

Vrouwen Korte Cross

Bij de vrouwen korte cross won Dagmar Smid. Smid liep lang nek aan nek met Jetske van Kampen die uiteindelijk tweede werd. Hun strijd werd pas op de finishlijn beslist. Merel van der Marel finishte als derde.

Trails en Bosloop

De organisatie kijkt terug op een succesvol weekend. Op zaterdag ging de Bosloop over 10 km als eerste van start, gevolgd door de Day Trail over 11 km. De start van de Night Trail over 17 km zorgde voor kippenvel: het maximumaantal van 150 deelnemers ging van start. Ieder met een eigen hoofdlamp. Zij moesten zelf hun weg zien te vinden door het donkere Amsterdamse Bos, waar met reflecterende vlaggetjes een prachtige trailroute voor hen was uitgezet.

Tevreden organisatie

De Boscross – dat voor het tweede jaar onderdeel is van de Nederlandse elite van crosswedstrijden,  het nationaal crosscircuit – is blij met de uitbreiding van het aantal trailruns. Organisator Aldo Looijenga zegt daarover:

We zijn trots om in de Randstad zowel een cross als een trailrun te organiseren. Het NK Cross organiseerden we reeds tweemaal. Misschien is het nu tijd een keer het NK Trailrun te organiseren. We zijn erg blij met de toevoeging van dit onderdeel aan ons programma.

De Boscross is na de Warandeloop in Tilburg de tweede wedstrijd uit de reeks van het Nationaal Crosscircuit. Op 31 december a.s. staat de volgende wedstrijd op het programma: de Sylvestercross in Soest.

 


line