12 december 2019

Boscross op 14 en 15 december 2019 in het Amsterdamse Bos

De tweede race in het nationaal crosscircuit!

Na succes herhaling van night trail en nu ook day trail!

Nationaal Crosscircuit

Op 14 december 2019 is het weer zover: de Amsterdamse Boscross! De Boscross is de tweede race van het Nationaal Crosscircuit. De Boscross staat daarmee in het rijtje van belangrijkste en grootste crosswedstrijden in Nederland. Het circuit is het strijdveld waar de vaderlandse top uitmaakt wie de beste crosser van Nederland is.

Ajaxheuvel

De Boscross bewijst dat je ook in de Randstad serieus kan crossen. Op de Ajaxheuvel in het Amsterdamse Bos strijden toppers en recreanten tegen elkaar en tegen zichzelf. De heuvel is berucht bij vele sporters, zoals de voetballers van Ajax en de tophockeyers van de nabijgelegen hockeyvelden.

Trailroutes

Naast de cross is er nog veel meer te beleven. De Night Trail vindt dit jaar voor de tweede keer plaats: een trail run in het donker over 17 km. Daar worden veel enthousiaste trail runners verwacht. Op zaterdag starten ook de Day Trail en de Bosloop: de trailrun over 11 km en de recreatieve prestatieloop van 10 km over de verharde paden.

Kanshebbers

Bij de mannen Lange Cross is een kanshebber Tom Hendrikse, vorig jaar derde overall van het Nationaal Crosscircuit. Vermoedelijk zullen Mahadi Abdi Ali – die brons behaalde bij het NK 1500m deze zomer – en Roy Hoornweg – bij de 10km van Valencia haaste hij Cheptegei nog naar een WR – zijn grootste opponenten zijn.

Bij de vrouwen Lange Cross is de verwachting dat Diane van Es er met de winst vandoor zal gaan. Zij stond vorige week nog aan de start van de EK Cross en eindigde als 11e bij de beloften. Daarnaast zullen de ogen gericht zijn op Susan van Weperen. Zij was vorig jaar derde bij de Boscross, en heeft in de VS gewerkt aan het herstel van zware blessure. Ook Anne Luijten – derde van het Nationaal Crosscircuit van vorig jaar – maakt kans op de eindoverwinning.

Bij de mannen korte cross hebben we een sterk deelnemersveld met Kevin Viezee, Yorben Ruiter en Tom de Gelder. Bij de vrouwen Korte Cross zijn Dagmar Smid (vorig jaar winnares van het Nationaal Crosscircuit) en Jetske van Kampen (zij won vorige maand de Warandeloop) de grootste kanshebbers.

Parcours en finish Arena

Het prachtige en zeer uitdagende parcours van deze cross in het Amsterdamse bos voert over diverse soorten onverharde ondergrond en je beklimt meerdere keren de heuvel. Omgevallen boven en diepe plassen maken het verhaal compleet; een forse uitdaging met volop spektakel en gegarandeerd een uniek loopavontuur!

De finish is dit jaar voor het eerst op het grasveld bij Chez Favie, bij de Duizendmeterweg in het Amsterdamse Bos. Een prachtige start-finishlocatie die nog intiemer is dan de locatie van vorig jaar. De organisatie van de Boscross heeft zich nu genesteld in het weekend voor de kerstvakantie. Koud en vroeg donker, maar ook de perfecte gelegenheid om je na jouw finish te warmen aan een kop warme chocolademelk om zo vast in de kerstsferen te komen!

Regionale crosscircuits
De Boscross maakt niet alleen onderdeel uit van het nationale crosscircuit, maar heeft zijn wortels in de regio. Het maakt ook deel uit van het regionale RunX Haarlem Cross Circuit en het Mokums Crosscircuit. De Boscross biedt daarmee een divers programma voor iedere sporter: recreanten én topatleten, junioren, senioren én masters.

Voor een sfeer-impressie klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=Zzf4mFxQ5Uk


line