16 december 2018

Michel Butter won afgelopen zondag onder winterse omstandigheden de Boscross in het Amsterdamse Bos. Butter keek na de eerste ronde nog tegen een achterstand aan door een val bij de eerste afdaling. Die achterstand wist Butter in de daaropvolgende twee rondes goed te maken. Hij kwam solo over de finish, na de race van negen kilometer.

De winst van de lange cross was voor Butter nog niet genoeg: kort voor de start van de korte cross besloot Butter om ook dáár te starten. Een dubbele overwinning zat er echter niet in. In dit sterk bezette veld ging Nick Marsman er met de winst vandoor. Bram Anderiessen finishte als tweede, voor nummer drie Michel Butter.

Butter is in goede vorm. Vorige week finishte Butter nog als eerste Nederlander tijdens de EK Cross in Tilburg. Ook is Butter naar eigen zeggen een groot liefhebber van de cross. Lucas Nieuweboer – de jonge uitdager van Butter – en Tim Pleijte maakten het podium van de lange cross compleet.

Roos Blokhuis, Diane van Es en Susan van Weperen – alle drie jonge talenten – vormden het podium van de vrouwen lange cross. Blokhuis en Van Es wonnen vorige week als team het zilver op de EK Cross. Blokhuis ging soeverein aan de leiding, gevolgd door een fotofinish van Van Es (tweede) en Van Weperen (derde). De korte cross werd gewonnen door Dagmar Smid, gevolgd door Seline Scherrer en Sabine Rutten.

De Boscross – dat de afgelopen twee jaar het NK Cross organiseerde – is dit jaar toegetreden tot de Nederlandse elite van cross wedstrijden: het nationale crosscircuit. Organisator Aldo Looijenga zegt daarover: “We zijn trots om met onze cross aan te tonen dat een goede cross ook uitstekend in de Randstad is te organiseren. De cross is toch de basis van het hardlopen.

De Boscross is na de Warandeloop in Tilburg de tweede wedstrijd uit de reeks van het Nationaal Crosscircuit. Op 31 december a.s. staat de volgende wedstrijd op het programma: de Sylvestercross in Soest.


line