28 februari 2016

Na alle regen van de afgelopen week waren de paden en grasvelden in het Amsterdamse bos stevig onder gelopen. Dat weerhield 600 die hards niet de hardloopschoenen aan te trekken om deel te nemen aan de boscross of de bosloop die Phanos daar had georganiseerd. Het prachtige weer heeft daarbij waarschijnlijk een handje geholpen. De dertiende editie van dit evenement vond plaats op een geheel vernieuwd parcours. Ook deze keer moest de beroemde Ajaxheuvel verschillende keren beklommen worden. De start vond echter plaats vanaf de paardenarena.


Foto: Brett Florens

Onder het genot van een kopje espresso kon het publiek de heren en dames van de crosswedstrijd daar zien vertrekken. Bij de mannen maakte Zac freudenberg (AV23) zijn favorietenrol waar en finishte een minuut voor de nummer twee Hidde Tongerman (AAC). Hij lijkt klaar om bij het NK cross in Oldenzaal weer een mooie prestatie neer te zetten. Verder opvallend was de derde plek voor de Eritriƫr Berhane Asmelash (Phanos). Hij is een van de vluchtelingen uit de Haven-gevangenis die bij Phanos de kans krijgen om te hardlopen; Het Parool maakte eerder een reportage.
Bij de dames won Anouk Claessens (Leiden Atletiek) van de uit Litouwen afkomstige Ausrine Kutkaite. Bij de korte cross was Luuk Wagenaar (Phanos) weer eens de sterkte, bij de dames korte cross was er ook een voor deze loop nieuwe ster met Yke Mourits (KAV Holland)

De afsluitende bosloop, over verharde paden, maar ook over de Ajaxheuvel, wordt elk jaar populairder. Een groot lint aan deelnemers was rond het middaguur hard aan het werk de heuvel maar liefst zes maal in drie rondes te bedwingen.

De organisatie kijkt al met al terug op een zeer geslaagde dag, ‘met een parcours een NK Cross waardig’ aldus Aldo Looijenga van de organisatie.

De volgende en tevens afsluitende cross van het Runnersworld cross circuit is komende zondag de Parkloop in Heiloo. Phanos organiseert op 9 juni de Uilenstede VU Polderloop, waarvoor de inschrijving vandaag geopend is. Alle uitslagen inclusief persoonlijke finish-video staan bij racetimer.


line