Nederlandse Veldloopkampioenschappen op 2 maart 1986

Op 2 maart 1986 vonden in het Amsterdamse Bos de Nederlandse Veldloopkampioenschappen Senioren en Junioren A-B plaats. Dit werd georganiseerd door atletiekvereniging Sagitta, een van de twee voorlopers van het huidige AV Phanos. De organisatie van het NK Veldlopen, zoals dit jaarlijkse evenement genoemd wordt, vond plaats in het kader van de viering van het 50 jarig bestaan van AV Sagitta en betekende voor het eerst een NK Veldlopen in Amsterdam. Nu 31 jaar na dato gaat atletiekvereniging Phanos weer een soortgelijk evenement organiseren. Ook nu is er sprake van een jubileum, het 100 jarig bestaan van AV Phanos (dit verschil in jaren komt omdat Blauw-Wit, de andere voorloper van AV Phanos, in 1917 werd opgericht).

veldloopkampioenschappen-voorste-lopers-1986

Het organisatiecomité bestond destijds uit een aantal fanatieke vrijwilligers te weten Miranda Mulder, Wiebe Dijkstra, Cor Gaarenstroom, Ron Moes, Egbert Otten, Frans Salle en Simon ter Laare. In 1984 ontstond het idee om in het kader van het 50-jarig bestaan van AV Sagitta de Nederlandse Veldloopkampioenschappen te gaan organiseren. Het idee moest destijds officieel voorgelegd worden aan het Bondsbureau van de KNAU (nu Atletiekunie) en dat stemde er mee in.

veldloopkampioenschappen-voorste-tonnie-dirks-1986

De organisatoren van Sagitta waren er natuurlijk zeer trots op dat er, naast het organiseren van baanwedstrijden, ook wedstrijden voor de weg- en veldatleten georganiseerd konden worden. De wegatletiek werd destijds steeds populairder en als atletiekvereniging ging Sagitta in deze flow mee. Dit is gebleven zoals wel blijkt uit het enthousiasme waarmee ook Phanos al decennia lang jaarlijks diverse grote wegwedstrijden organiseert zoals de Vondelparkloop en de Olympisch Stadionloop. Prachtig is natuurlijk dat er nog jaarlijks een veldwedstrijd door Phanos georganiseerd wordt, de Phanos Boscross, en dat deze wedstrijd ook ieder jaar weer meer deelnemers trekt.

veldloopkampioenschappen-voorste-carla-beurskens-1986

De Nederlandse kampioenschappen vonden destijds op 2 maart plaats op een heldere, koude dag, waarbij het parcours door de aanhoudende vorst in februari keihard geworden was. Het evenement was zowel sportief als organisatorisch een groot succes. Er waren ruim 800 deelnemers waaronder de, voor de wat ouderen onder ons, toppers Klaas Lok (zijn 11e maal deelname waarvan 6x gewonnen) en Carla beurskens (haar 16e deelname waarvan 5x gewonnen). Uiteindelijk waren de winnaars van de wedstrijd Toni Dirks en Carla Beurskens. Bij de A-junioren won Sagitta-atlete Yvonne van de Kolk. Vooral was men positief over het prachtige parcours (zie de onderstaande kaart), de schitterende paden en de bruggen en heuvels. De districtsvoorzitter van de KNAU zei hier destijds over: “Wat is er niet mooier om lange slierten atletes en atleten in bonte mengeling over het parcours te zien, strijdend om de Nationale Crosstitels”.

veldloopkampioenschappen-parcours-1986

In het originele programmaboekje van de wedstrijd stond een mooi voorwoord van de burgemeester van Amsterdam, destijds Ed van Thijn. Ed van Thijn schreef: “De Nederlandse kampioenschappen bieden de gelegenheid te tonen waartoe de atletieksport in Nederland en een organisatie in Amsterdam toe in staat is”. De woordkeuze stond in die tijd ook in het teken van de Olympische Spelen die Amsterdam voor 1992 binnen wilde halen, in 1986 werd er reeds druk gelobbyd voor het binnenhalen van de Olympische Spelen. Misschien kan Atletiekvereniging Phanos nogmaals organisatorisch en sportief laten zien waartoe een Amsterdamse vereniging in staat is bij het NK Cross.


line