Het Amsterdamse Bos ligt ten zuidwesten van Amsterdam, tussen de ringvaart bij Schiphol en Amstelveen. De grond is eigendom van de gemeente Amsterdam, maar valt grotendeels binnen de gemeentegrenzen van Amstelveen. Het Amsterdamse bos is drie keer groter dan Central Park in New York. Er komen jaarlijks 6 miljoen bezoekers om te ontspannen, om te sporten of om een evenement te bezoeken.

Het is een kunstmatig aangelegd bos, oorspronkelijk dan ook bekend als Boschplan. In 1934 werd met de aanleg begonnen, oorspronkelijk las werkgelegenheidsproject. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier Joodse gevangenen voor ingezet. Na de oorlog is het door aannemers verder afgemaakt, en uiteindelijk in 1970 voltooid.

Het Amsterdamse Bos is een groot gymlokaal: er zijn allerlei faciliteiten om in clubverband of individueel te sporten. Zo is er de Bosbaan, waar in 2014 het WK roeien gehouden zal worden. Ook is er op initiatief van Phanos een veldloop-route aangelegd, naast een conditie-circuit en drie gemarkeerde hardlooproutes. Op zaterdag en zondag gebruiken vele hardlopers het bos als mooie trainingslocatie.


line