Een cross, een cross? Wat is dat nu weer?
Een cross – vroeger ook wel veldloop genaamd – is een hardloopwedstrijd over onverhard terrein. En doorgaans ook over verschillende soorten ondergrond, zoals zand, aarde en gras. Meestal is in een crossparcours ook hoogteverschil opgenomen: je moet bijvoorbeeld een heuvel op. Als het parcours een verharde weg kruist, kan daarop een mat of zand gelegd zijn. Dit is zodat je hier overheen met cross-spikes kan lopen, vergelijkbaar met het klunen bij het schaatsen!

Cross-spikes, wat zijn dat?
Spikes zijn schoenen met ‘spijkers’ eronder. Deze ‘spikepuntjes’ zijn voor extra grip. Deze heb je vast gezien wanneer ze gebruikt werden op de atletiekbaan, bijvoorbeeld door Dafne Schippers. Voor cross-wedstrijden zijn er ook spikes, deze zijn wat soepeler en zachter en hebben langere spikepuntjes om dieper in de grond te grijpen.

Een cross-parcours, hoe werkt dat?
Voor een crosswedstrijd wordt doorgaans een parcours uitgezet van rondes die meerdere keren gelopen worden. De totaal afstand van een crosswedstrijd varieert, maar is voor senioren zo 8 a 10 km. Voor de jongste hardlopers en de sprintcross gaat de wedstrijd over een ronde, voor de anderen over meerdere ronden. Over het crossseizoen zit een opbouw. De wedstrijden aan het begin van het seizoen zijn doorgaans wat korter dan die aan het eind.

Is de cross hetzelfde als een mudrun?
Ze lijken op elkaar, maar er zijn verschillen. Bij een mudrun en obstakelrun’s zijn grote obstakels opgenomen. Je moet bijvoorbeeld door een sloot, of over muren of rekken klimmen. Dit soort obstakels kom je bij de cross niet tegen. Daarnaast zijn mudruns meestal in de zomer en is de cross in de herfst en winter. Zo kan je op de cross je dus prima voorbereiden op het mudrunseizoen!

En wat is dan het verschil met trailrunning?
Een trailrun is ook over een onverhard parcours, maar gaat over een lang parcours en loop je dus geen ronden. Je hebt kortere wedstrijden van 10 km tot 17 km maar ook 40 km en soms wel meer dan 100 km bij trailrunning. Bij trails wordt niet op spikes gelopen maar op trailrunschoenen. Deze lijken meer op gewonen hardloopschoenen, maar hebben een vrij grof profiel voor de grip. Trailschoenen zijn voor recreatieve lopers ook zeer geschikt tijdens de cross-wedstrijd.


line