De vaderlandse top komt in 2018 in navolging van 2017 wederom naar het Amsterdamse bos op 10 en 11 maart om de strijd aan te binden om het Nederlands Kampioenschap Cross. De deelnemers aan de editie van 2017 zullen zich het zware parcours nog wel voor de geest kunnen halen. Omdat twee jaar achter elkaar hetzelfde parcours misschien een beetje saai is heeft de organisatie zijn best gedaan om het parcours compacter te maken. De lange bomenlaan waar je nog een beetje op adem kon komen is vervangen door een extra beklimming van de heuvel. Door deze parcours aanpassing is de wedstrijd nog compacter en beter te volgen voor de toeschouwers.
Het NK Cross is tevens de afsluiter van het Landelijke Crosscircuit. Na de Warandeloop (Tilburg), Sylvestercross (Soest), Abdijcross (Kerkrade) en Mastboscross (Breda) wordt het klassement in Amsterdam beslist.

Verenigingsklassement en ECCC cross
Tijdens de strijd om de individuele cross titels wordt er ook gestreden om de titels voor beste crossvereniging van Nederland. De winnaars van het verenigingsklassement op de lange afstand voor mannen en vrouwen mogen volgend jaar als vereniging deelnemen aan het ECCC cross. Ook voor het beste junioren A team bij de meisjes en de jongens geldt dat deze verenigingen volgend jaar recht hebben op deelname aan het ECCC cross voor junioren. Het ECCC cross op 04-02-2018 wordt gehouden in Mira (Portugal). Bij de mannen houdt AV Cifla,  kampioen van 2017, de Nederlands eer hoog.

Deelnemende categorieën NK
Op Zaterdag 10 Maart wordt het NK weekend afgetrapt door de Mannen en Vrouwen masters, deelnemers aan dit NK zijn 35 jaar of ouder.  Tijdens het NK cross op Zondag 11 Maart staan er titels op het spel voor manen en vrouwen senioren. Zijn kunnen strijden op de lange of de korte cross. Daarnaast wordt er om de NK titels gestreden door Jongens en Meisjes junioren A en B.

Parcours NK
Het parcours is zoals gezegd iets aangepast. Voor het NK Cross zijn er drie verschillende rondes  afhankelijk van de categorie:
– De Grote Ronde  van 3 Kilometer (Oranje)
– De Midden Ronde van  2,5 Kilometer (Geel)
– De Korte Ronde van 2,0 kilometer (Roze)

In de NK cross editie van 2018 gaan de heren de Ajax-heuvel per Lange Ronde van 3 kilometer nu wel vier keer te lijf. Dat maakt in totaal 12 hevige beklimmingen. Naast de vrije val afdelingen zit er dit jaar ook een technisch afdaling over een bospad in het parcours. De vraag is wie het beste met de condities en het parcours om kan gaan. Bij dit NK cross is topsnelheid daarom nog minder zaligmakend dan vorig jaar.

 


In onderstaande tabel is het programma terug te vinden en welke categorie over welke ronde(s) moeten lopen

 

 

 


line